Skip to main content

KAJ JE DOBER TIM?

Kako zgraditi dober tim, na katerem bomo gradili uspehe.

Kako pomembno je imeti okoli sebe sodelavce, ki predstavljajo dober tim ve vsak podjetnik. »Zgraditi« okolje, kjer bomo lahko ustvarili in zadržali dober tim je morda največji poslovni izziv. Kot nam že sama beseda team building pove gre za grajenje tima. Ampak kaj to pravzaprav pomeni imeti dober tim in kaj je team building? Če smo preprosti in ne ovinkarimo z zapletenimi in sofisticiranimi besedami, gre za to, da boste s svojim sodelavcem bolj uspešno sodelovali, iskali in premagovali izzive in razmišljali izven okvirjev.

Vedeti moramo, da je odnos s sodelavcem, šefom ali ekipo tako kot vsak drugi odnos. Recimo da sta mož in žena dober tim. Da imata odnos, ki sta ga z leti zgradila, si ustvarila dom in družino… njun odnos pa je s tem postal zelo kompleksen. Poleg medsebojne naklonjenosti ju vežejo otroci, skupna denarna sredstva, načrti in prijatelji. Zato, ko pride do spora med možem in ženo mora njun odnos zdržati.

Dober tim se ne razide ob težavah ampak jih rešuje in se iz njih uči. Ne sme se zgoditi, da tim razpade ob vsaki težavi ampak je njegova naloga, da se situaciji situaciji. Mož in žena morata vsak malo popustiti in najti obojestranski kompromis, ki bo najboljši za skupno dobro. Evo, pa ga imamo. ”Family team building = team building za podjetja”. Povsod kjer imamo opravka z medosebnimi odnosi je zelo pomembno da zgradimo dober tim.

Recimo da ste s sodelavcem zaposleni na področju marketinga. Vsak ima svojo idejo kako bi z različnimi marketinškimi orodji pomagal podjetju k boljši prodaji določenega izdelka. Vsak je v svoje delo vložil veliko časa ampak sodelavec je našel boljše rešitve. Kljub temu, da zna biti to za vas morda boleče, je bolje, da se upošteva strategija, ki jo je pripravil sodelavec. Zadeva je res tako preprosta, a na žalost za veliko ljudi zakomplicirana. Dober tim bo rešitev iskal skupaj in ne kot posameznik ter bil tako tudi nagrajen.

Namesto, da bi gledali na skupno dobro oz. na uspeh podjetja v ospredje postavljamo svoje interese. Če bo vaša ideja uspešnejša, potem boste v očeh šefa izpadli bolje in tako hitreje napredovali. Hmmm, pa je tako res? Morda le za kratek čas, dokler se znova ne pojavi problem in bo potrebno pripraviti novo strategijo. Ali se boste takrat obrnili na posameznika ali na dober tim?

K I S S - keep it simple stupid

Preproste rešitve so zagotovo najboljše. Tako doma kot v službi. Dober tim je pravzaprav vodilo, da okoli sebe zgradimo ekipo s katero bomo lahko dosegali in presegali zastavljene cilje, rasli kot ekipa in morda še bolj pomembno kot oseba.

Preverite več zanimivih vsebin na našem you tube in facebook kanalu.

Izberite enega izmed naših izjemnih programov in ustvarite svojo izjemno ekipo.